Nobele Yoga

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en is afgeleid van het woord yuj, wat zoiets betekent als samenbrengen of verbinden. Verbinden van de twee, zodat eenheid ervaren kan worden. De wereld zoals wij die voornamelijk aanschouwen bestaat uit tegenstellingen; licht en donker, vrouwelijk en mannelijk, contractie en expansie; Yin en Yang. Twee ogenschijnlijke tegenpolen, maar die in het fundament van elkaar afhankelijk zijn. De een kan niet bestaan zonder de ander. Sterker nog, in de een zit de ander verweven. De beoefening van Yoga gaat over het laten samensmelten van de relatieven, van de ogenschijnlijke opposities, zodat het absolute ervaren kan worden. De essentie die als rode draad alles wat leeft op aarde verbindt.

 

Om dat te bereiken, zullen we diep moeten afdalen en kijken naar hoe we de wereld aanschouwen en welke verhalen we onszelf vertellen, hoe we niet alleen ons lichaam voeden, maar ook onze geest, hoe we voor onszelf en de wereld om ons heen zorgen, maar bovenal moeten we leren om ons hart te openen voor onszelf en voor elk wezen dat leeft op deze prachtige planeet. Dat is geen gemakkelijke taak. Het vereist dat we niet alleen verantwoordelijkheid nemen voor onze daden, maar ook voor onze conditioneringen, ons denken, onze overtuigingen en hoe we oordelen, en onderzoeken waar dit allemaal vandaan komt.

 

Wanneer we bij de kern van dit alles komen en ons hart openen voor alle wezens die er anders uitzien dan wijzelf, en wezens die aanvankelijk als voedsel werden gezien veranderen in levende, liefhebbende entiteiten, verandert alles.

We zullen planten willen eten, niet omdat het een trend is, of omdat iemand het zegt, maar omdat het resoneert met onze diepste innerlijke waarden. Wanneer we planten gaan eten, ervaren we een verandering in ons lichaam. We zullen willen ontdekken welke manier van planten eten het beste is voor ons. Wanneer we onderzoeken op welke manier en wat voor soort planten goed voor ons zijn, gaan we de kwaliteit van die planten onderzoeken, hoe ze ons kunnen voeden en genezen en zullen we meer nieuwsgierigheid naar het plantenrijk beginnen te ervaren.

We beginnen voor de planten te zorgen en willen ook dat deze bijzondere entiteiten zich goed voelen. Plots verschuift alles en we willen niet alleen voor de dieren zorgen, maar ook voor de planten en de bomen, voor de bodem, voor het water, voor de wormen, de vogels en de bijen. Onze hart en geest breiden zich holistisch uit en met elke cel in ons lichaam beginnen we voor alles te zorgen en zien we in dat elke entiteit een unieke rol te spelen heeft in het verweven web van het leven. Onze prioriteiten beginnen te veranderen en plotseling zien we dat als we ons goed willen voelen, alles en iedereen zich goed dient te voelen. Maar wil alles en iedereen zich goed voelen, moeten we onszelf gezond en gelukkig voelen.

 

En dat is de ingang van Nobele Yoga onder begeleiding van Margarit Gerrits. Door middel van Yoga kunnen we ons lichaam ontspannen en ons compassievolle hart trainen en vergroten.

 

De lichamelijke beoefening, de asana, gegeven door Margarit, is een klein onderdeel van Yoga als totale levensbeoefening. Een klein onderdeel wellicht, maar met groots effect. Het lichaam kan ons terugbrengen naar de realiteit, zodat we daar kunnen ontspannen en compassie gevoeld kan worden. De asana is een herinnering aan de mogelijkheid die we allen hebben om liefde te ervaren voor al dat leeft, beginnende in het hier en nu voor ons eigen briljante, magische lijf, een ultieme uitdrukking van Moeder Natuur.

 

Laten we beginnen….

Meer informatie

Nobele Yoga vindt op dit moment plaats via Facebook Live, iedere zaterdagochtend van 11.00 tot 12.00. Houd de FB pagina van De Nobele Hoeve hiervoor in de gaten. Iedereen kan en mag meedoen aan de les. Een donatie vanaf 5 euro is zéér welkom (dit kan via een Tikkie die onder de post geplaatst zal worden). Dit geld gaat naar de verzorging van de dieren.

 

Over Margarit en de yogales

De yogales van Margarit is voor iedereen en zeer laagdrempelig. Margarit is inmiddels alweer meer dan 27 jaar yogadocent. Haar focus ligt bij Hatha Yoga. Hatha komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit de woorden Ha, wat verwijst naar de zon, het mannelijke, het actieve; Yang en Tha, wat verwijst naar de maan, het vrouwelijke, het rustige; Yin. Je kunt hier meer lezen over Hatha Yoga. Het komt erop naar dat met Hatha Yoga de samensmelting beoefent wordt waar hierboven over te lezen is. Middels rustige, laagdrempelige en toch krachtige bewegingen begeleidt Margarit je via deze ogenschijnlijke complementaire krachten naar die plek in jezelf waar eenheid ervaren kan worden.