Onze werkwijze op het Nobele Hoeve erf vloeit voort uit een jarenlange zoektocht om als mensen op een gelijkwaardige manier uit te wisselen met de niet menselijke bewoners van deze planeet.
De zoektocht betekende in eerste instantie dat we veel lagen in onszelf moesten afpellen. We moesten leren te ont-willen en onze eigen trauma’s te transformeren. We merkten namelijk al snel op dat wanneer we zonder agenda, zonder willen voor een dier dat bij ons woonde verschenen er een wereld openbrak van mogelijkheden, zowel voor het dier als voor onszelf. Doordat wij geen agenda hadden, konden we ontspannen. We hadden immers geen doel en geen opdracht voor het dier. We projecteerden niets en verwachtten ook niets. We zagen het dier als vrij en van zichzelf. Tegelijkertijd kon het dier zich hierdoor ook ontspannen. Het kreeg immers geen signalen om iets te zijn of iets te doen. Dankzij deze ontspanning werd het mogelijk om op een gelijkwaardige manier uit te wisselen.
Het was onze missie toen we De Nobele Hoeve oprichtten om een ruimte te creƫeren waarin dieren hun eigenheid konden leren uitdrukken. Dit is geen evident proces. De dieren die we immers begonnen op te vangen waren veelal getraumatiseerd. Hun leven was al opgegeven en hun doodvonnis getekend. Ineens kregen ze een nieuwe kans. Een kans voor ieder dier om zichzelf te zijn.
Maar wat was dan dat zelf? Als vanaf de eerste ademteug de boodschap wordt uitgezonden dat je leven niets waard is en dit leven kort zal zijn, dan is een plotselinge verandering van die boodschap soms onherkenbaar. Liefde, veiligheid en warmte kunnen dan eerder als onveilig voelen. Een welbekende gezegde is: “je kunt een kind uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit een kind”. Dit geldt voor mensen, maar ook voor dieren. Wat er dan nodig is, is rust en regelmaat en een aanhoudende duidelijkheid van die nieuwe boodschap: liefde, veiligheid en warmte is hier, blijft hier en gaat niet meer weg. Jouw leven doet er toe, je mag er zijn, we hoeven niets van je en we hebben je lief. Dat werd onze aanpak en dat werd en is nog altijd onze boodschap.