Onze werkwijze

Onze werkwijze op het Nobele Hoeve erf vloeit voort uit een jarenlange zoektocht om als mensen op een gelijkwaardige manier uit te wisselen met de niet menselijke bewoners van deze planeet.

 

De zoektocht betekende in eerste instantie dat we veel lagen in onszelf moesten afpellen. We moesten leren te ont-willen en onze eigen trauma’s te transformeren. We merkten namelijk al snel op dat wanneer we zonder agenda, zonder willen voor een dier dat bij ons woonde verschenen er een wereld openbrak van mogelijkheden, zowel voor het dier als voor onszelf. Doordat wij geen agenda hadden, konden we ontspannen. We hadden immers geen doel en geen opdracht voor het dier. We projecteerden niets en verwachtten ook niets. We zagen het dier als vrij en van zichzelf. Tegelijkertijd kon het dier zich hierdoor ook ontspannen. Het kreeg immers geen signalen om iets te zijn of iets te doen. Dankzij deze ontspanning werd het mogelijk om op een gelijkwaardige manier uit te wisselen.

 

Het was onze missie toen we De Nobele Hoeve oprichtten om een ruimte te creƫeren waarin dieren hun eigenheid konden leren uitdrukken. Dit is geen evident proces. De dieren die we immers begonnen op te vangen waren veelal getraumatiseerd. Hun leven was al opgegeven en hun doodvonnis getekend. Ineens kregen ze een nieuwe kans. Een kans voor ieder dier om zichzelf te zijn.

 

Maar wat was dan dat zelf? Als vanaf de eerste ademteug de boodschap wordt uitgezonden dat je leven niets waard is en dit leven kort zal zijn, dan is een plotselinge verandering van die boodschap soms onherkenbaar. Liefde, veiligheid en warmte kunnen dan eerder als onveilig voelen. Een welbekende gezegde is: “je kunt een kind uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit een kind”. Dit geldt voor mensen, maar ook voor dieren. Wat er dan nodig is, is rust en regelmaat en een aanhoudende duidelijkheid van die nieuwe boodschap: liefde, veiligheid en warmte is hier, blijft hier en gaat niet meer weg. Jouw leven doet er toe, je mag er zijn, we hoeven niets van je en we hebben je lief. Dat werd onze aanpak en dat werd en is nog altijd onze boodschap.

Op het moment dat we dan ook het erf van De Nobele Hoeve betreden, worden we dan onderdeel van de hele kudde. Het is belangrijk om je persoonlijke jasje uit te doen en volledig in rust en aandacht te zinken bij de eerste stap op het land. Het is bijzonder om het verschil tussen een mens en dier te zien waarbij de mens van alles van het dier wil en een mens en dier waartussen alleen maar aandacht en ontspanning is.

 

Ieder dier op het landgoed is een individu en heeft een eigen verhaal te vertellen. Een verhaal over leven, over dood, over heling en over kunnen helen. Zo lang een mens of dier nog leeft, heeft het een mogelijkheid en kan het transformeren. Hoeveel pijn of trauma er ook is. Vanuit die mogelijkheid werken wij. In vertrouwen en vanuit liefde de mogelijkheid gevende om tijdens de levensloop, hoe lang of kort die ook is, de ziel van een dier tot uitdrukking te laten komen in deze fysieke realiteit. Wetende dat dit een proces kan zijn van Yin en Yang, van licht en donker. Die twee krachten zijn er altijd dus daar werken we mee. Terwijl we het donkere omarmen, nemen we het dier mee naar het licht, naar de alomvattende liefde. Iedere keer opnieuw en zo lang als dat nodig en ons gegeven is.

 

Het licht schijnt op dat wat mag groeien, letterlijk op bloei en transformatie. We zijn ervan overtuigd dat waar je je aandacht op richt inderdaad groeit. We willen aandacht geven aan de schoonheid en briljantie van ieder individueel dier in de hoop daarmee het collectieve lijden dat alle dieren wereldwijd onder de hand van de mens te voortduren hebben ten einde zal komen.

 

 

Stichting De Nobele Hoeve is volledig afhankelijk van donaties. Wil je ons ondersteunen? Kijk dan hier.