FAQ

Ik zie dat de dieren oortags dragen. Kunnen die verwijderd worden?

Ondanks dat wij de oortags ook het liefst vandaag nog zouden willen verwijderen, zijn we helaas verplicht deze in het oor te houden. Als je in Nederland dieren ‘houdt’, moet je deze volgens de regelgeving registreren. Doe je dit niet dan loop je kans op een hoge boete of zelfs in beslagname van de dieren. Dat willen wij natuurlijk met alle macht voorkomen en kiezen daarom voor het inhouden van de oortags. Wij zien de oortags inmiddels dan ook steeds minder als negatief en meer als een vrijkaartje voor de dieren om de rest van hun natuurlijke leven hier te kunnen wonen.

 

Ik zou zo graag de dieren komen knuffelen, kan dat?

Dat begrijpen wij heel goed. Het is heel wezenlijk om de liefde die je voelt voor de dieren fysiek over te willen brengen en om de liefde van de dieren terug te ontvangen middels aanraken. Desalniettemin kiezen we er op De Nobele Hoeve voor om de bewoners niet teveel aan te raken of te knuffelen. Je kunt hier alles lezen over onze werkwijze, maar in het kort: De Nobele Hoeve is er in eerste instantie voor de dieren. Op het moment dat wij als mensen het landgoed betreden, betreden we hun levensruimte. Wij zijn degenen die observeren en aanschouwen. Het kan zijn dat een dier dan toenadering zoekt en dat is prachtig. Dan kan er een uitwisseling plaatsvinden. Het dier heeft daar dan voor gekozen. Wij kunnen op ons beurt vervolgens aandacht geven, eventueel als dat kan een aai geven, maar knuffelen willen we voorkomen. De dieren hebben allen een eigenheid, een eigen behoefte en een eigen geschiedenis. Dat dienen wij te alle tijden te respecteren en daar gepaste afstand voor te bieden. Gepaste afstand, zodat we kunnen leren door aanwezig te zijn en stil te worden en zodat het dier volledig zichzelf kan (of kan leren te) zijn in het bijzijn van mensen. Tevens kunnen mensen op deze manier leren om op een gelijkwaardige manier naast dieren te staan, zonder iets te willen, zonder verwachtingen en volledig ten dienste van het dier.

 

Ik zou heel graag op bezoek komen, kan dat?

Ook al vinden we bezoek ontzettend fijn en gezellig, is het helaas is het niet mogelijk langs te komen. Rust en regelmaat is heel belangrijk voor de bewoners van De Nobele Hoeve, zowel voor de menselijke als niet-menselijke. Het is belangrijk de tijd en ruimte die nodig is voor het geven van aandacht en het verzorgen van de dieren zo goed mogelijk te beschermen en wij vragen dan ook begrip voor onze methode. We zien namelijk dat dit de dieren het beste dient.

 

Kan ik mijn verjaardag, mijn bruiloft of een feestje vieren of komen lunchen op De Nobele Hoeve?

Hoe leuk we dit ook vinden, het is niet mogelijk om dit aan te bieden. Zoals hierboven omschreven staat de zorg en de liefdevolle aandacht voor de dieren voorop. Het is voor ons een te grote uitdaging om dat te combineren met het organiseren en bedienen van feestjes en partijen en we hebben er dan ook voor gekozen dit niet aan te bieden.

 

Zou ik kunnen overnachten op De Nobele Hoeve? Ik herinner met dat er een Bed & Breakfast was?

Er is inderdaad een B&B geweest op De Nobele Hoeve, maar wij hebben daarvan geleerd. Hoe leuk we het ook vonden om gasten te ontvangen, bleek het voor ons niet te combineren met de dagelijkse zorg voor de dieren.

 

Het is ontzettend inspirerend wat jullie doen, ik zou ook heel graag een sanctuary oprichten. Waar begin ik?

De Nobele Hoeve is een heel proces geweest om te realiseren en daarin ons eigen pad te vinden en volgen. Het voornaamste en meest belangrijke onderdeel daarin was en is nog steeds het leren luisteren naar de dieren. Welke behoeftes hebben zij, wat hebben ze nodig om zo goed mogelijk hun eigenheid uit te drukken en hoe kunnen we zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke behoeftes komen en die dienen zijn vraagstukken die voorbij komen. Antwoorden vinden hierop vraagt een enorme hoeveelheid innerlijk werk. Wij mensen zijn geconditioneerd in het willen. We willen van alles en zijn ook gewend dat te krijgen. Deze houding heeft een enorme impact op het dier dat voor je staat. De weg is dan ook om het willen af te breken, zodat er ruimte kan komen voor het dier en er een gelijkwaardige uitwisseling plaats kan vinden. Dit staat centraal op De Nobele Hoeve. Ieder dier krijgt hier namelijk alle ruimte om zichzelf te ontdekken en ontmoeten en wij mensen doen ons best dat proces zo goed mogelijk te ondersteunen. Je kunt je voorstellen dat het voor ons dan ook heel lastig is om een kant en klaar antwoord te bieden op deze vraag. Daar komt bij dat we begrijpen dat het runnen van een sanctuary er ontzettend bijzonder en magisch uitziet. Dat is het ook. Wat wellicht minder zichtbaar is, is het ontzettend harde werken dat nodig is, het verdriet van het verlies wat je zult meemaken en het dagelijkse gevoel van onmacht voor alle dieren die je niet kunt redden. Een sanctuary is tevens in meeste gevallen volledig afhankelijk van donaties. Dus naast dat er een heel dagplan bestaat van uitmesten, schoonmaken, voeden, aandacht geven en alle hobbels opvangen die er altijd zijn, is het ook belangrijk donateurs te werven. Het reilen en zeilen van zo’n dergelijke onderneming is niet mis en meestal ook iets dat groeit en ontstaat. Als je wat meer wilt lezen over ons eigen proces hierin, lees dan ons verhaal hier. Mocht je echt serieus zijn om een sanctuary, groot of klein te willen starten, neem dan contact met ons op. Wij vinden het ontzettend mooi en een hele dankbare taak om onze ervaringen te delen en je te helpen zoiets prachtigs te realiseren. Als de wil er is, is alles mogelijk en kunnen dromen gerealiseerd worden. Wij inspireren dat proces met alle liefde.

 

Die heerlijke huiskamerdiners. Komen die nog terug?

Ah! De huiskamerdiners. Wat was dat leuk om te doen! De Nobele Hoeve draait echter voornamelijk op de vaste kracht en bezieling van Margarit. Om haar rust en privétijd te waarborgen hebben we er op dit moment voor gekozen om deze niet meer aan te bieden. Echter bieden we eens in de maand een hele mooie ervaring om De Nobele Hoeve te bezoeken. Een schitterende open middag waar je in contact kunt komen met de dieren, alles van Margarit kunt leren over deze bijzondere bewoners en kunt genieten van een heerlijk vegan hapje. We hopen je daar te zien. Voor meer info, zie het antwoord op de vraag hierboven “Ik wil heel graag op bezoek komen”.

 

Ik ben groot fan van De Nobele Hoeve en zou ontzettend graag vrijwilligerswerk komen doen.

Allereerst wat ontzettend fijn te horen! De Nobele Hoeve kan bestaan dankzij de inzit van vrijwilligers en we zijn dan ook inmiddels gelukkig gezegend met een flinke groep trouwe en zelfstandige mensen. Zou je graag tot deze groep toe willen treden, lees dan hier alle ins & outs.

 

Kan ik met een tentje of camper op het erf logeren en eventueel meewerken?

Wat een ontzettend leuk idee! Helaas zijn we hier alleen niet op ingericht. Niet op gebied van voorzieningen, maar ook niet op gebied van begeleiding. Het is belangrijk de tijd en ruimte die nodig is voor het geven van aandacht en het verzorgen van de dieren zo goed mogelijk te beschermen. Hiervoor bestaan de dagen voor een groot deel uit rust en regelmaat. De dieren doen het hier ontzettend goed op. We zien door deze methode herstel en heling plaatsvinden en dat staat voor ons bovenaan. We vragen je begrip hiervoor. Wil je heel graag meehelpen? Lees dan hier meer.

 

Waarom staat Bram alleen?

We waarderen je zorg en oplettenheid enorm. We hebben na lang wikken en wegen, overleg met specialisten en bovenal nauwkeurige observatie en invoelen besloten vooralsnog Bram alleen in zijn wei te laten vertoeven. Bram is een uniek individu en momenteel herstellende van een trauma. Hier kun je meer over hem leren. Inachtnemend zijn geschiedenis, de weg die hij gaat en de 900 kilo verantwoordelijkheid die hij met zich meebrengt heeft ons gebracht tot deze keuze. Voor zijn eigen proces en veiligheid, voor de onze en voor de andere dieren van de hoeve. Wel observeren we hem en onderzoeken we onze keuze iedere dag opnieuw. Wat we nu echter op dit moment zien, terwijl hij alleen staat, is een hele blije en ontspannen Bram. Als een koning staat hij te midden van alle dieren, steeds meer in vertrouwen. Hij geniet overduidelijk, zoekt contact met de andere bewoners en wordt steeds meer benaderbaar voor Margarit. Dat is waar we naar streven. Dat is heling. Op deze pagina kun je meer lezen over onze werkwijze en waarom juist deze keuze belangrijk is. Een keuze die de belangen behartigt van het individuele dier dat voor ons staat.