26 Oinks

Wist je dat varkens 26 verschillende knorren hebben? Wij mensen hebben 26 letters van het alfabet. Zou dat betekenen dat we varkens kunnen leren verstaan? Dat we hun taal kunnen leren, zoals we ook bijvoorbeeld Frans of Chinees kunnen leren?

Ik leef samen met varkens en ja, je kunt inderdaad hun taal leren, maar tevens zie en voel ik dat varkens zeer complexe wezens zijn. Ondanks dat we hier op De Nobele Hoeve samenleven, ondanks dat ik hun knorren versta, merk en voel ik dat ze zoveel meer te vertellen hebben, dan ik nu nog kan zien of horen.

Ze zijn anders dan alle andere dieren en ergens lijken ze héél erg op ons en dat terwijl we ze eigenlijk helemaal niet kennen. Ze worden immers ver van ons weggehouden. We hebben wel ideeën over ze. Bijvoorbeeld dat ze stinken, dat ze vies zijn, dat ze dom zijn en dat ze lui zijn. Maar oh, wat zien we dat verkeerd!

Door hoe ik leef met de varkens, kunnen zij hun verhaal aan mij vertellen. Een verhaal dat wij, Lisette Kreischer en ik vertalen voor mensen, zodat we varkens kunnen leren kennen zoals ze écht zijn en wie ze echt zijn. Zodat we hun taal, hun 26 oinks kunnen gaan leren begrijpen en spreken. Want als je ze écht kent, dan kun je van ze leren, dan kun je met ze samenleven. Dan kun je van ze houden en andersom. Want varkens houden enorm veel van mensen. En dat terwijl wij ze zo vreselijk miskennen. Ik ben de ‘hamer en de hark’ en vertel mijn ervaringen aan Lisette en zij kan als geen ander dit op een prachtige, inlevende manier beschrijven. Hier op 26 Oinks posten we hun mooie en ontroerende verhalen. Dit is de plek waar de varkens spreken en hier leren ze ons wie ze echt zijn. – Margarit Gerrits

 

 

Wil je de varkens en alle andere dieren op de hoeve ondersteunen?

Dat zou geweldig zijn. De Nobele Hoeve wordt financieel ook hard getroffen door het Coronavirus. Daarom vragen we de laatste tijd vaker of je misschien mee wilt doen met Teaming. Teaming houdt in dat je iedere maand 1 euro doneert. Hoe meer mensen meedoen hoe meer euro’s voor de dieren. Teaming is veilig en ze betalen de volledige euro uit. De Nobele Hoeve is hier ENORM mee geholpen.

Teamer worden? Dat kan hier.


Een donatie is natuurlijk ook zeer welkom. Dat kan hier.