Joep

 

Op 19 juli 2020 vierden we Joep zijn verjaardag. Dat was de dag dat zijn nieuwe leven hier op De Nobele Hoeve begon.

 

Het was hartverscheurend om hem de eerste weken op het erf te zien. Een zwijntje met obesitas, getraumatiseerd, pijn in zijn gewrichten en pijn in zijn rug. Lopen kon hij nauwelijks en hij was vet-blind. Iedere dag lag hij in het kalverenhutje. Dat was zijn comfort-zone: niets doen en liggen. Het leek een oud patroon, een uitzichtloos en depressief patroon dat herinnerde aan zijn leven voordat hij op de hoeve kwam wonen.

 

Meteen stelde Margarit een helingsplan op en boog zich met al haar aandacht, liefde en devotie over Joep. Het plan zou Joep langzaam helpen herinneren aan wie hij in werkelijkheid is. Wie Joep is wanneer hij in ruimte, vrijheid en liefde leeft. De Joep die wij stiekem al zagen.

 

Inmiddels zijn we verheugd om te zien dat het plan werkt. Na een weekje op de hoeve begon hij al wat te kwispelen en knorren en kwam hij naar buiten wanneer hij Margarit hoorde. Ook begon hij te wennen aan zijn spinazie, brandnetel en wilgentakken dieet, een dieet dat hem zal helpen om over een jaar tijd van 110 naar 80 kilo te gaan. Na een tijdje bewoog hij ook steeds vaker uit eigen beweging uit het kalverenhutje. Stapje voor stapje ging hij op ontdekkingsreis. Het schavotten begon, zijn neusje ging de aarde in en brandnetels werden opgespeurd. Toen de schapen eenmaal werden toeglaten in Joep zijn verblijf was het hek van de dam. Vriendschappen werden gesloten, hooi werd neus aan neus opgesmikkeld en het gebleh en geknor zorgen inmiddels voor een heerlijke gezang op de hoeve. Het is een gezang over heling en kameraadschap en het tilt de hele kudde op. Dat doet ons hart goed, want gedurende deze tijd kregen wij ook te zien dat de mens voor hem een bedreiging vormt en dat zijn trauma groter is en dieper zit dan wij aanvankelijk dachten. Aanraken kunnen wij hem dan vooralsnog ook nog niet. Wie zien zijn trauma en met gepaste afstand begeleiden en ondersteunen we hem naar een onbelaste staat, of in ieder geval een staat van ontspanning en veilig voelen.

 

We zetten vooralsnog kleine stapjes. Door zijn nieuwe leefomgeving wordt hij aangesproken om weer echt varken te zijn. De schapen helpen hier wonderbaarlijk genoeg enorm bij. We hopen hem eraan te helpen herinneren wie hij echt is en wat het is om varken te zijn. We zijn enorm dankbaar dat hij op ons pad is gekomen. Lieve, zoete, kleine Joep. Onze vriend.

 

Joep woont sinds juli 2020 op De Nobele Hoeve.

 

Wil je Joep ondersteunen? Je kunt De Nobele Hoeve al helpen met de micro-donatie van €1,- per maand via Teaming of via een eenmalige of vaste donatie. Zie graag hier.

 

Category
Dieren