De zen van Bram

Bram zijn nieuwe reis begon op 5 december 2017. Vetgemest en klaar voor de slacht, lukte het mij, samen met veel mensen om Bram te behoeden voor een gruwelijke dood.
Deze reddingsactie bleek het begin van een heel bijzonder avontuur. We werkten hard om ervoor te zorgen dat op 28 januari 2018 Bram kon verhuizen naar De Nobele Hoeve. Op de dag van de verhuizing was het aan Bram om de keuze te maken de trailer in te gaan, op weg naar een nieuw leven. Wat vond hij het eng en de tranen liepen over zijn wangen. Maar hij koos. Hij koos voor leven. De reis was zwaar, maar gelukkig verliep alles voorspoedig. De dinsdag daarop moest Bram worden gecastreerd. Dit was noodzakelijk daar hij een dekstier was geweest. Weer moest Bram kiezen voor het leven, de narcose is namelijk zwaar voor zo’n stier. Hij wilde wel, maar er ontstonden helaas complicaties waardoor hij opnieuw onder narcose moest. Wat hebben we voor hem geknokt, de veeartsen en zijn nieuwe familie. De keuze was weer aan Bram. Ik zei tegen hem: “Bram, jongen, kies voor het leven, jij moet het doen!”. En dat deed hij wederom de volgende ochtend. Hij dronk en dronk en dronk, en ook wat eten ging naar binnen. Ook al zou er een lange tijd van herstel volgen, hij had opnieuw voor leven gekozen.

Inmiddels is Bram 7 jaar en woont hij alweer meer dan twee jaar op het landgoed van De Nobele Hoeve. Er zijn niet veel stieren van die leeftijd. De stiertjes worden, nadat ze na de geboorte direct bij hun moeder zijn weggehaald, vetgemest en na enkele maanden geslacht. De moeders blijven 9 maanden zoeken naar hun kind, maar dan zijn ze alweer zwanger gemaakt en begint alles overnieuw. Dit omdat de mens melk wil. Melk, een volwaardige en prachtige substantie bestemd voor het kalf. Voor een baby om zijn eerste kickstart te maken.

Koeien kunnen wel 25 jaar worden, maar door deze industrie worden ze maar een jaar of 4 – 6. Er zit heel veel leed aan het eten van runderen en het consumeren van zuivel, boter en kaas. En het wonderlijke van dit alles is, dat de mens het enige zoogdier is, dat na zijn eigen zoogperiode de melk van een ander wezen drinkt. Of moeten we zeggen, steelt. Want de stem van het dier telt hier niet.

Dieren hebben echter dezelfde emoties en gevoelens als de mens. Runderen hebben een heel hoog bewustzijn. Ze huilen echte tranen als hun kind wordt afgenomen of als ze naar de slacht gaan. Bram huilde echte tranen toen hij gered werd.

Ze willen net als wij voluit van hun leven genieten. Het enige grote verschil met ons, is dat ze niet wraakzuchtig zijn en enorm vergevingsgezind. Bram gleed zijn nieuwe leven in, settelde zich en over de tijd werd zijn prachtige karakter zichtbaar. Een sterke en zeer bewuste persoonlijkheid. Hij is een meester, een echte zen meester.

De band die tussen Bram en mij inmiddels is gegroeid is niet in woorden te beschrijven. Stieren zijn hooggevoelig en hebben ons mensen wat te leren. Leren om in je kracht te staan, in je eigen licht en ten volle uit te leven. Laten we in plaats van van dieren te nemen en ze te doden, van ze leren terwijl we ze beschermen en liefde teruggeven.