Van klein naar groot, die Willem

Wat is Willem groot geworden! Hij is nu 1 jaar en 2 maanden en doet het super goed. Hij woont samen met zijn vrienden de 6 rammen, Sil, Jan, Klaas, Boris, Ben en Henk en de bokken Mek en Otje. 

Willem is nu ook veel rustiger geworden, na een interessante puberale fase. Die is gelukkig voorbij. Runderen leren ontzettend snel en vergeten niets.

Als kalfje van 11 dagen kwam Willem bij De Nobele Hoeve wonen. Op zijn tiende dag zou hij eigenlijk naar de mesterij worden gebracht, maar hij is ternauwernood gered.

Willem zou één van de 1.900.000 kalfjes zijn die jaarlijks in Nederland en België worden geslacht.
Koeien zijn zoogdieren en dus moet een koe elk jaar een kalfje krijgen om melk te kunnen produceren voor de zuivelindustrie. Ongeveer de helft van al de geboren kalfjes zijn stiertjes, die zelf natuurlijk geen melk kunnen produceren en daarom niet van waarde zijn voor de zuivelindustrie. Deze stierkalfjes worden samen met een deel van de vrouwelijke kalfjes opgehaald, vetgemest en na ongeveer 8 maanden geslacht voor de vleesindustrie. Het consumeren van zuivel houdt dus de vleesindustrie in stand. Hierom pleiten we voor het veganisme in plaats van het vegetarisme.

De moederkoe moet elk jaar toezien hoe haar kalfje vrijwel gelijk na de geboorte wordt weggehaald, na een dracht van 9 maanden. Het scheiden van moeder en kalfje is voor beide zeer traumatisch. De moederdieren en kalfjes mogen bijna geen tijd doorbrengen met elkaar, de moeder mag niet voor haar kalfje zorgen en het kalfje krijgt niet de verzorging die het eigenlijk nodig heeft. Het kalfje krijgt kunstmelk en zijn eigenlijke melk gaat naar de mens. Zodra de moederkoeien niet meer voldoende melk produceren of niet meer zwanger worden, gaan ook zij naar de slacht. De moederkoeien zijn dan gemiddeld 5,5 jaar oud, waar koeien een leeftijd kunnen bereiken van wel 20 jaar.

Ook Willem is na zijn geboorte bij zijn moeder weggehaald. Het was enorm verdrietig om zijn gemis te aanschouwen en we hebben hem met veel liefde en toewijding opgevangen, maar zijn echte moeder konden we niet vervangen.

Willem is vandaag 1 jaar en 2 maanden. Met 8 maanden zou hij eigenlijk zijn geslacht. Dit lot is Willem gelukkig bespaard gebleven, maar al die andere 1.9000.000 in dit jaar niet. Wat een gruwelijke realiteit. En dat terwijl er tegenwoordig zoveel heerlijke, eerlijke producten te koop zijn op plantaardige basis. Denk aan havermelk, rijstmelk, sojamelk, amandelmelk, sojayoghurt en vegan kazen. Zuivel hebben we absoluut niet nodig, integendeel. We zijn niet bedoeld om zuivel na de zoogperiode te consumeren en al helemaal niet van een ander zoogdier.

Wil je hier meer over leren? Er zijn allerlei goede documentaires te zien zoals ‘What’s the health’, ‘Cowspiracy’ en ‘The Game Changers’. Wil je ook dat er een einde komt aan dit gruwelijke systeem. het systeem dat dieren fokt, scheidt, martelt en dood? Een systeem waarin een voelend wezen van meer waarde is dood dan levend? Kies dan vandaag nog voor planten op je bord, want alleen op die manier kan er een einde komen aan een industrie die gebouwd is op het creëren van lijden.

Als Willem Margarit ziet dan wil hij altijd meteen naar haar toe. Hij kijkt dan zo van: ohhhh ‘mama’. 
Wat zijn we dol op hem, zo jong, zo onbevangen, heel anders dan Bram. Die IS gewoon. Willem is onze kleine, grote vriend, en Bram… die is echt onze grote.

 

Wil je Willem, Bram en alle andere dieren op de hoeve ondersteunen?

 

Dat zou geweldig zijn. De Nobele Hoeve wordt financieel ook hard getroffen door het Coronavirus. Daarom vragen we de laatste tijd vaker of je misschien mee wilt doen met Teaming. Teaming houdt in dat je iedere maand 1 euro doneert. Hoe meer mensen meedoen hoe meer euro’s voor de dieren. Teaming is veilig en ze betalen de volledige euro uit. De Nobele Hoeve is hier ENORM mee geholpen. Teamer worden? Dat kan hier.