Samenwerken met de natuur

Wat is het fijn om te kunnen zeggen, dat het goed gaat met de dieren op De Nobele Hoeve.

Het runnen van een plek als deze gaat meer dan eens gepaard met vallen en opstaan. Veel van de dieren die op het erf wonen, hebben een traumatisch verleden en/of kennen fysieke uitdagingen. Als verzorger worden we dan ook af en toe op de proef gesteld. Er zijn tijden dat het ene na het andere dier hulp behoeft, maar er zijn gelukkig ook tijden dat alles voor de wind gaat. Desalniettemin werken we met wat er komt. We komen opdagen, als we onze adem even in moeten houden, zorgen we daarna voor een lange uitademing, en we staan paraat om van dienst te zijn, om te zorgen en lief te hebben.

Margarit zorgt al heel wat jaren voor dieren en heeft ervaren dat een goede zorg begint bij rust, reinheid en regelmaat. Dit ligt dan ook aan de basis van de werkwijze op De Nobele Hoeve, waarover je hier meer kunt lezen. Daarnaast kiezen we hoogwaardige, natuurlijke voeding afgestemd op de specifieke behoefte van ieder dier en zoeken we naar mooi natuurlijk en biologisch kruidenhooi. Maar de zorg gaat verder dan het dier zelf. We kijken ook naar de grond, naar de bomen, naar de planten en naar de kleinste wezentjes op het erf. Wijzelf en de dieren zien we namelijk niet losstaan van onze omgeving, we zijn ermee verbonden en alles hangt af van elkaar. Robin Wall Kimmerer zei eens zo mooi: ‘A culture of sharing, is a culture of resilience‘. Gezien we zoveel van Moeder Aarde krijgen, zien we het als onze taak om ook zo goed mogelijk terug te doen, wetende dat dat alles en iedereen zal ondersteunen. Dus we zorgen voor de grond, voor de planten en voor de meer dan menselijke wezens om ons heen, van bij tot varken en van worm tot paard. Dat gaat niet over streven naar perfectie, het gaat voor ons over werken met wat er is en vanuit een liefdevolle en dankbare intentie ondersteunen daar waar het nodig is op een zo harmonieus mogelijke manier.

 

Dat we kiezen voor biologische granen en kruidenhooi voor de dieren komt dan ook vanuit dat verlangen om breder te werken. We willen onze dieren gezonde en natuurlijke voeding geven, en we vinden het belangrijk dat die voeding afkomstig is van methoden die de natuur ondersteunen. Het kruidenhooi bijvoorbeeld komt dan ook uit de Duitse Eiffel van stukken land waar niet bemest wordt, zodat de grond niet uitgeput raakt. Het gaat om het hele plaatje.

Om die reden kiezen we er dan ook voor om de dieren, naast de zorg geboden door onze voortreffelijke dierenartsen, te ondersteunen met de geneeskracht van kruiden. Het liefst werken we preventief met natuurlijke middelen, waardoor we de komst van de veearts laag kunnen houden. Door de weerstand van de dieren te verhogen met de drie R’en, door goede en natuurlijke voeding aan te bieden en door te ondersteunen met biologische en geneeskrachtige planten lukt het om de algehele gezondheid van de kudde te verhogen.

De Nobele Hoeve is een micro-wereldje in een macro-wereld waarin alles met elkaar samenwerkt. Geen survival of the fittest, maar co-creatie is waar we vanuit gaan. We zien namelijk door samenwerking prachtige dingen gebeuren. De grond wordt schoner, de dieren gaan beter, de mensen op het erf zijn blijer, en ga zo maar door. We zien gebeuren dat waar Robin Wall Kimmerer over spreekt; wanneer wij goed voor de aarde zorgen en zij gezond is, ontvangen wij daar direct veel van terug, op zoveel niveau’s.

En het mooie is, dat dit gegeven niet alleen opgaat als je een stuk land hebt zoals De Nobele Hoeve. We zien dit ook terug in het klein. Op kleine stukjes groen in de gemeente waar niet meer gemaaid wordt. Op balkonnetjes waar mensen kruidentuintjes aanleggen. Wanneer mensen het dierlijke product op hun bord vervangen met iets plantaardigs. Het is de wederkerigheid in de kleinste handeling die voor grootse cadeau’s zorgt.

 

We zijn Moeder Aarde maar wat dankbaar.

 

 

Wil je De Nobele Hoeve en haar dieren ondersteunen?

Dat zou geweldig zijn. De Nobele Hoeve wordt financieel ook hard getroffen door het Coronavirus. Daarom vragen we de laatste tijd vaker of je misschien mee wilt doen met Teaming. Teaming houdt in dat je iedere maand 1 euro doneert. Hoe meer mensen meedoen hoe meer euro’s voor de dieren. Teaming is veilig en ze betalen de volledige euro uit. De Nobele Hoeve is hier ENORM mee geholpen. Teamer worden? Dat kan hier.
 Een donatie is natuurlijk ook zeer welkom. Dat kan hier.