Vriendschap is ook een optie

Een paar jaar geleden werden er 6 levens gered. Levens die voor altijd veranderd zouden zijn en die de onze voor altijd veranderden. Deze levens kwamen symbool te staan voor een verhaal over potentie, een verhaal over vriendschap.

Het besef dat we die bewuste 5 maart 2020 zovelen moesten achterlaten is een litteken op ons hart geworden. Een plek waar al die zijn vergeten, die geen naam droegen, en die niet gezien werden zijn opgeslagen. Tegelijkertijd is er vreugde voor die 6 geweldige kids die wel gered konden worden en die zich de afgelopen 2,5 jaar hebben ontpopt tot unieke karakters. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Nobele familie en we kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder ze. In die 2,5 jaar leerden ze van en aan elkaar wat het betekent om varken te zijn. We werden deelgenoot van hun eerste ademteug in de openlucht, gewroet in Babette’s Biggen Bos, het bouwen van een nest van stro, het ervaren van een verkoelend modderbad, het sluiten van vriendschappen met andere wezens en het ontwikkelen van hun eigen identiteit. We zagen ze de ruimte die ze tot hun beschikking hadden gebruiken om te exploreren, ontdekken en groeien. We kijken dan ook met een beetje weemoed terug naar de afgelopen 2,5 jaar, want een nieuwe tijd is aan het aanbreken. Hoewel we ze nog heel graag biggen zouden willen noemen, babies zelfs, zien we dat ze langzaamaan hun kinderjasje aan het uitrekken zijn en dat ze op het punt staan van volwassendom. Hun lijven zijn sterk geworden en haren gegroeid. Ieder gezichtje heeft een eigenheid gekregen en ieder karakter is doorontwikkeld en uitgekristalliseerd. Het zal nog wel zo’n 2,5 jaar duren voor ze volledig uitgegroeid zijn, maar we zien ook dat ze zich aardig gesetteld hebben in het ritme en de regelmaat van de kudde en dat ze hun biggeteiten achter zich hebben gelaten.

 

 

Waar het eerst zes heerlijke doorelkaar krioelende babies waren die we niet uit elkaar konden houden, zijn het nu duidelijke individuen in een hechte groep. En ondanks die enorme hechtheid zijn er onderling ook hechte vriendschappen ontstaan. Martje en Lea laten bijvoorbeeld een diepe liefde voor elkaar zien. Ze trekken continu met elkaar op, verkiezen elkaars gezelschap voor een wandeling door het bos en laten genotsknorretjes horen wanneer ze elkaars neus aanraken. Ze leren van elkaar. Maar sommige ontwikkelen zichzelf juist omdat ze individiueel iets significants meemaken. Zo was Veertje altijd erg op zichzelf en teruggetrokken totdat ze onlangs een heftige ervaring had. Ze schrok zo ontzettend van een luchtballon boven het erf dat ze ervandoor ging; door het hek, over de velden van de boer, om in een carpoort ver weg van De Nobele Hoeve gevonden te worden door Margarit, waarna ze moest worden verdoofd om weer thuis te komen. Dit heeft Veertje getekend, iets waardoor ze dichter naar Margarit is gegroeid.

 

 

Er is een veilige basis, waarin ze hun leven heerlijk lijken te leven. De Nobele Hoeve zorgt voor de ruimte, voor ritme, regelmaat en goede zorg. Wat ervoor terug is gekomen is een zeer dierbare vriendschap. Tussen de varkens individueel en tussen Margarit en de varkens. Ze zijn individuen datzeker, maar ook een verhaal. Een verhaal over hoop, over liefde, over potentie. We hadden alleen maar kunnen dromen dat dit verhaal een vlucht zou nemen. En dat heeft het gedaan. In september schitterde Lea samen met Margarit een week lang op reusachtige billboards door heel Nederland en daarvoor zijn we heel dankbaar. Martje, Lea, Babs, Veertje, Setje en Muisje zijn van zichzelf en staan tegelijk voor een wereld die voor ons ligt, een waarin de mens de vriendschap heeft ontdekt die mogelijk is met de meer dan menselijke wereld.

 

Wil je de varkens en alle andere dieren op de hoeve ondersteunen?

Dat zou geweldig zijn. De Nobele Hoeve wordt financieel ook hard getroffen door het Coronavirus. Daarom vragen we de laatste tijd vaker of je misschien mee wilt doen met Teaming. Teaming houdt in dat je iedere maand 1 euro doneert. Hoe meer mensen meedoen hoe meer euro’s voor de dieren. Teaming is veilig en ze betalen de volledige euro uit. De Nobele Hoeve is hier ENORM mee geholpen. Teamer worden? Dat kan hier.
 Een donatie is natuurlijk ook zeer welkom. Dat kan hier.