HOE DRAGEN WE BIJ AAN ONZE WENS

Het hoeden van een kudde meer dan menselijke wezens kan ontzettend veel omvatten. Er is de praktische laag. De laag van alledag, die de zorg betreft; het voeren, het scheppen van poep, het opmaken van strobedden en het checken van de dieren of ze allemaal in orde zijn.

Dan is er de laag van betrokkenheid, een zorg die net wat verder gaat. Die gaat over verbinding. Over het leren kennen van een individueel dier. Het omvat het geven van een echte passende naam, het bieden van een eventueel specifieker dieet afgestemd op de behoefte van het individu en het creëren van een leefomgeving waarin het dier comfortabel is en zo goed mogelijk aan zijn/haar behoeftes kan voldoen.

En dan is er nog een energetische laag. Een laag waar bewustzijn over de relatie tussen een individu en de menselijke verzorger indaalt. Op die laag bevindt zich innerlijk werk. Hier wordt de hoeder bewust van het feit dat zijn/haar energie impact heeft op de ander, in dit geval een dier op het erf. Wanneer bijvoorbeeld een verzorger met stress een stal binnen komt stampen, kunnen de dieren hier hinder van ondervinden en de stress internaliseren. De andere kant is dat wanneer er met zachtheid en vriendelijkheid gewerkt wordt, dit veelal een positief effect heeft. De dieren zullen minder hinder ondervinden van die mens die vanalles komt doen, en ze kunnen het zelfs leuk vinden en er plezier uithalen. En dit is heel belangrijk voor De Nobele Hoeve. Op de hoeve is er veel aandacht voor de praktische kant, voor de relationele kant en voor de energetische kant van hoeden. Dit is een reden dat de hoeve niet open is voor publiek, of dat wanneer er een rondleiding gegeven wordt, we eerst met elkaar een aardingsoefening doen zodat we vanuit rust en ontspanning de dieren kunnen begroeten.

Dit is ook de reden dat we zo hameren op de oefening van het ‘niet willen’. Want dit is wat we vaak terugzien. Dat de mens vanalles wil van een dier. Het dier moet iets zijn voor die mens; een kompaan, lief, leuk, het dier moet luisteren en aardig doen. Het moet volgen en eventueel zelfs ook allerlei kunstjes kunnen vertonen. We zien dat dit het dier de ruimte en kans ontneemt om zichzelf helemaal te leren kennen, maar ook om samen te werken met die mens vanuit een soort van eigen keuze. Dit op zich is al een ontzettende uitdaging, omdat er een hek om het dier staat. Het dier heeft uiteindelijk geen volledige vrije wil zo lang het bij een mens woont in de vorm waarin dat nu gebeurt in Nederland en de meeste delen van de wereld. En dat is iets wat we belangrijk vinden om te beseffen. En dit is ook iets dat ons gevoel van verantwoordelijkheid versterkt. Wij hebben een hek om de hoeve geplaatst, de dieren wonen hierbinnen, en dus moeten wij harder werken om het binnen die grenzen uitdagend, comfortabel en zo natuurlijk mogelijk te maken met een belangrijke invloed van één factor. Namelijk die van de relatie met hun hoeder. Het vraagt ons keer op keer op te komen dagen met een open hart, luisterend oor en stille stem. De vraag is, wat heeft een dier te vertellen, waar heeft het behoefte aan en kunnen wij daar vervolgens in voorzien. Hoe kunnen wij het dier zo goed mogelijk ondersteunen en optillen.

 

Het gaat verder. Wanneer je een sanctuary runt, is dat vaak vanuit de behoefte om niet alleen dieren uit erbarmelijke omstandigheden te redden, maar ook om een verhaal over die dieren en met name de dieren die niet gered kunnen worden te delen. Er zijn allerlei manieren waarop je dat kunt doen. Activisme houdt immers in het actief delen van het verhaal waarin je gelooft. Wanneer dat gaat over een nieuwe wereld waarin we dieren als onze naaste zien, een wereld waarin dieren niet meer worden gedood voor voedsel, kleding, cosmetica, medicatie of welke reden dan ook dan vieren we iedere vorm van activisme. Iedere manier doet er toe en draagt bij aan het creëren van die nieuwe wereld. Echter hoe je dat deelt en op welk onderdeel van het verhaal je focust kan een zoektocht zijn. Het is belangrijk dat het bij je past, dat het resoneert in iedere cel van je lijf, want alleen dan kun je het volhouden en kun je het verhaal dienen zonder uitgeput te raken.

Omdat zelfzorg bij ons hoog in het vaandel staat, passen we dat niet alleen toe bij onszelf om de dieren te ondersteunen, het is ook de reden dat we ervoor kiezen enkel positieve beelden naar buiten te brengen. We wensen immers dat wanneer we ons stukje van het verhaal delen, de ontvanger ook opgetild wordt. Dat de lezer of kijker verwarmd en positief geïnspireerd raakt, zodat deze hopelijk vanuit een gevoel van blijdschap, zin, connectie en liefde andere keuzes gaat maken. Dit is niet zaligmakend en nogmaals vieren we alle manieren, het is vooral wat voor De Nobele Hoeve belangrijk is. We willen de trilling van liefde verhogen door de groei en bloei van onze erfbewoners te laten zien. Want uiteindelijk geloven we dat de dieren die niet gered zijn, die zo gebruikt en mishandeld worden door mensen dat het hardst nodig hebben; liefde, liefde en nog eens liefde. Compassie, compassie en nog eens compassie. Als we dat beoefenen, als we dat voelen en uitstralen, en vervolgens van daaruit vertrekken geloven we dat onze boodschap zich als paardenbloemzaadjes verspreidt over de wereld en dan zal de andere kant, de kant van het lijden vanzelf zichtbaar worden. Het vraagt om innerlijke rust om dat te kunnen voelen en verspreiden en zo zijn we weer terug bij het begin. Bij de reden dat we ervoor kiezen om altijd weer opnieuw na zelfzorg vanuit liefde, vanuit compassie en vanuit verbinding op te komen dagen. We hopen dus enorm dat wat we doen en hoe we dat doen jou lieve lezer inderdaad wat warmte en liefde brengt. We zijn jou in ieder geval enorm dankbaar, voor dat je er bent en dat je geïnteresseerd bent in de verhalen van onze wonderlijke, bijzondere bewoners.

 

Wil je De Nobele Hoeve ondersteunen?

Dat zou geweldig zijn. De Nobele Hoeve wordt financieel ook getroffen door de nasleep van het Coronavirus, de oorlog in Oekraïne en economische instabiliteit. Daarom vragen we de laatste tijd vaker of je misschien mee wilt doen met Teaming. Teaming houdt in dat je iedere maand 1 euro doneert. Hoe meer mensen meedoen hoe meer euro’s voor de dieren. Teaming is veilig en ze betalen de volledige euro uit. De Nobele Hoeve is hier ENORM mee geholpen. Teamer worden? Dat kan hier.
 Een donatie is natuurlijk ook zeer welkom. Dat kan hier.